top of page

Maak kennis met… Ted de Boer


De rubriek “Maak kennis met…” is bedoeld als aanvulling op het al langer bestaande “Op bezoek bij…”. Daar werden en worden mensen in hun natuurlijke omgeving geobserveerd. In deze rubriek vindt het gesprek plaats via de telefoon met als bedoeling nieuwe leden of leden die minder zichtbaar zijn bij activiteiten in beeld te brengen. Dit keer is het de beurt aan Ted de Boer.


Ted is nog niet zolang geleden lid geworden. We hebben hier, niet al te verrassend, ook weer te maken met een technisch onderlegde man. Vanuit zijn opleiding metaal aan de technische school in Leiden, is hij op een zeker moment met een installatiebedrijf gestart. Dat heeft hij enige tijd geleden, hij is nu 75 jaar, doorgegeven aan familie.


Ted heeft ooit op 18-jarige leeftijd zijn rijbewijs gehaald op de 250 TL van zijn vader. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij begon met een zogenaamde “oefenvergunning”. Dat was een soort tijdelijk rijbewijs waarmee je binnen de gemeentegrenzen of, in grotere gemeenten, in een bepaalde straal vanaf je huis mocht oefenen. Als je zelf het idee had dat je er klaar voor was kon je het examen aanvragen. Het examen en daarvoor slagen was in die tijd (we schrijven 60er jaren) minder ingewikkeld dan nu. Dus Ted kwam er al snel met vlag en wimpel door.


De Puch is al die tijd in de familie gebleven en nu nog steeds in bezit van Ted. Wel heeft deze motor een aantal interessante gedaanteverwisselingen ondergaan sinds de eerste registratie in 1953. Eerst was daar de ombouw van motor met zijspan naar sneeuwschuiver voor de plaatselijke schaatsvereniging, daarna is de motor, ongetwijfeld geïnspireerd op de iconische film uit 1969, omgebouwd tot “Easy Rider” model.

In extase op de Easy Rider Puch


Niet lang geleden heeft Ted deze smet op het historische merk Puch weer uitgewist en met veel toewijding de motor teruggebracht in min of meer originele staat.

Ted is een toegewijd liefhebber van tweewielers van verschillende soorten maar de meeste tijd spendeert hij aan de met menselijke kracht aangedreven racefiets. Gemiddeld drie keer per week legt hij met een groepje grijsaards, waarvan de oudste diep in de tachtig is, rond de vijftig kilometer af. Daarbij is er natuurlijk ook tijd voor eten, drinken en gezellig kletsen. De gelijkenis met een ritje Puchclub dringt zich hierbij onvermijdelijk op.


Als Ted zin heeft in een ritje op een gemotoriseerde tweewieler valt zijn keuze meestal op zijn Buell of Harley. Die zijn in zijn beleving net iets gemakkelijker in de omgang dan de Puch. Volgens Ted starten ze gemakkelijker, zijn ze net iets betrouwbaarder, lopen ze wat soepeler en roken ze in alle geval stukken minder.


De nu weer perfect uitziende 250 TF


Ted blijkt een bezige bij die in zijn gemeente Hazerswoude ook veel vrijwilligerswerk verricht. Kortom, iemand die goed in onze club gaat passen. We kijken er naar uit ook hem binnenkort te kunnen verwelkomen. Zelf verwacht hij op het Veteranen Treffen in Woerden binnen te tuffen. Misschien zelfs op zijn 250 TL

 22 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page