top of page

Maak kennis met… Johan van Doorn

Het is 10 juni, het regent onbedaarlijk en het is echt geen weer om op welke motor dan ook te gaan rondcrossen. Gelukkig hebben zich recent een aantal nieuwe leden aangemeld. Waaronder Johan van Doorn. Dus is dit een mooie dag voor een telefonisch vraaggesprekje.

Johan blijkt een 62 jarige liefhebber die zijn dagen vult met fanatiek sleutelen aan een variëteit aan motoren. Zijn grote passie is eigenlijk de Yamaha XT 500. Daarvan heeft hij er zelfs een aantal in de schuur staan.


Een van de Yamaha XT 500 exemplaren

Daarnaast besteedt hij de tijd die dan nog overblijft aan zijn werk als inspecteur bij de RDW. Ooit gestart als automonteur kwam hij daar terecht na eerst technisch medewerker te zijn geweest bij het keuringsstation in Amsterdam. Hij werkt nu vanuit het hoofdkantoor in Zoetermeer en is gespecialiseerd in alles wat met elektrische voertuigen te maken heeft. Hij reist daarvoor zo’n beetje het hele land door voor bezoeken aan Technische Universiteiten en bedrijven. Dus nu niet meteen aannemen dat hij kan bemiddelen bij moeizaam verlopen registraties, dat moet je nog steeds zelf oplossen.


Veel van ons hebben nostalgische redenen om verknocht te raken aan de Puch dubbelzuiger motoren. Dat is voor Johan niet anders. Zijn drijfveer om drie jaar geleden de 150 TL te kopen die op zijn pad kwam was omdat hij zich als de dag van gisteren herinnert dat zijn vader daar trots op rondreed. En dat niet alleen in de omgeving maar hij maakte ook reizen. Met moeder achterop.

De ouders van Johan op hun 150 tl


De 150 tl van Johan

Dus was er bij Johan geen enkele aarzeling om de in Duitsland aangetroffen, wat gehavende, maar wel in volledig originele staat verkerende 150 aan zijn verzameling toe te voegen.


Zoals vaak liep het met zoveel enthousiasme aangeschafte machien op het moment van aankoop niet. Maar hij was wel compleet en voorzien van een origineel Frans kenteken. Dus registreren leverde geen enkel probleem op. Intussen hebben de 150 kubieke centimeters enig teken van leven gegeven, dus er is hoop dat er binnenkort een ritje kan worden gemaakt. Op de vraag wat zijn plannen zijn met deze toch wel redelijk unieke aanschaf was het antwoord van Johan simpel maar beslist “in de originele staat houden, niet restaureren maar conserveren”. Dat zou zomaar een lijfspreuk kunnen zijn van een aantal andere leden van onze club. 

De winkel van Herman van Doorn


Wat het bezitten van een Puch voor Johan ook bijzonder maakt is dat ook zijn grootvader nog actief was in het verkopen van Puch motoren Johan zegt daar zelf over; “Mijn opa, Herman van Doorn, had zijn zaak in Beverwijk aan de Koningstraat. Hij verkocht daar onder andere Gazelle fietsen en Puch motoren. Mijn opa en vader reden ook allebei op een Puch. Op deze foto zie je de zaak met links daarnaast het woonhuis. Als iemand hier nog iets meer over weet dan zou ik dat graag horen!”. (Heb jij hierover misschien informatie? Mail die dan aan Johan)


Johan wil graag ritten gaan meerijden en kijkt in dat verband regelmatig met verlangen naar de PCN-agenda. Er is echter ook bij hem een kloof tussen wens en werkelijkheid die meestal bestaat uit praktische bezwaren zoals tijd, gelegenheid, afstand en weersomstandigheden. Het lijkt echter niet meer dan een kwestie van tijd totdat we Johan en zijn 150 tl  in levende en knetterende lijve kunnen ontmoeten.

57 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page