top of page

Een reis door de tijd, het Hollands Midden en 't Groene Hart van Holland

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023

Op de mooie ochtend van 19 augustus verzamelde zich een bijzonder groepje liefhebbers van klassieke motoren aan de pittoreske Reeuwijkse plassen voor een mooie rit door Hollands Midden en het betoverende Groene Hart van Nederland. De sterren van de show? Klassieke en moderne motoren waaronder Puch, Zundapp, Peugeot en BMW die klaar waren om ons mee te nemen op deze nostalgische reis door de tijd.

Georganiseerd door Joop van der Wel en Jan van der Torre van onze bloedeigen Puch Club Nederland bleek deze tocht ook aantrekkelijk voor een aantal leden van de Pionier Motorclub uit Nieuwerkerk.
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers en de motoren ging daardoor echter niet veel omlaag. Zeker de aanwezigheid van Wim van Duuren (bouwjaar 1930) met zijn tankgeschakelde Peugeot (1939?) telt in deze berekening behoorlijk mee. Wat ook wel vermeld mag worden dat er weer een delegatie uit het oosten des lands was afgereisd naar het westen. Gelukkig met redelijk weer. Bij de voorbereidingen kwam ook Cobie van Heukelom ons even bewonderen en meteen een hele vracht fotoboeken overdragen aan Ruud van de Velde.

De rit begon met een knipoog naar het verleden toen de motoren begonnen te knetteren en de geur van olie en benzine zich verspreidde. Eerst baanden we ons een weg door Reeuwijk richting Gouda. We hadden dit keer geen tijd om de stad van kaas en grachten en eeuwenoude gebouwen te bezoeken. We hadden namelijk een hard tijdsslot voor het hoogtepunt van de rit, het Motormuseum Hagestein. Eerst slingerden we door de buitenwijken en langs snelheidsdrempels en – sluizen voordat we de drukte achter ons lieten richting Lopik.

Rustig tuften we langs de karakteristieke dijkwegen, prachtig opgeknapte historische boerderijen en uitgestrekte weilanden. Hier voelden zowel wij als de de motoren zich helemaal in hun element. De langzaam zon bral steeds meer door en het typische geluid van de motoren doorbrak de stilte van het platteland. Genieten!

De rit voerde ons door Lopikerkapel met zijn charmante kerk en landelijke sfeer. Toen bleek ook dat er een oplossing is voor iedereen die een uitweg zoekt. Dat blijkt namelijk een gehucht te zijn in die buurt. Heb je problemen, vindt dan Uitweg! Hier, aan de oevers van de schilderachtige rivier de Lek, genoten we van een adembenemend uitzicht op het uitgestrekte water en de voorbijvarende schepen. IJsselstein verwelkomde ons met zijn kenmerkende zendmast die als een baken in het landschap staat. Een klein stukje over de A2 bracht ons richting Hagestein, thuisbasis van het Motormuseum Hagestein.

Het was even zoeken naar de juiste richting maar Google Maps bracht uitkomst. Eenmaal bij het museum werden we hartelijk ontvangen door Ria die de koffie en stroopwafels allang klaar had staan. Zoals verwacht werden we hier ondergedompeld in een schat aan motorgeschiedenis. Zie het artikeltje over dit museum in de Kurier nr 148 van juni. De verzameling van Teus Burggraaff, zijn levenswerk, betoverde ons met zeldzame en speciale motorfietsen, waaronder een opvallende CZ-motorfiets uit 1939, gezegend door het Vaticaan.

Teus zelf, hoewel geplaagd door gezondheidsproblemen, geniet zichtbaar van de waardering en bewondering voor deze verzameling.
Na dit inspirerende intermezzo was het tijd voor de lunch bij Van de Valk in Vianen waar we als een echte motorclub snel naar een gedeelte van het terras werden geleid. Apart van het verbaasd en geamuseerd kijkende zaterdagse lunchpubliek.

Na de lunch waar ook de gastvrije en klantgerichte aanpak in deze Van de Valk opviel, reden we langs de majestueuze Hollandse IJssel en vervolgden we onze weg door het weidse landschap van het Groene Hart. Genieten van de rust en ruimte, de kronkelende weggetjes, staatjes en dijkjes, het geeft altijd weer een gevoel van vrijheid. Toch steeds weer verrassend in dit zo dichtbevolkte deel van het land.

De zon liet ons een beetje in de steek toen we terugkeerden naar Reeuwijk, de plek waar deze onvergetelijke rit begon. Af en toe kwam er zelfs een druppeltje regen uit de intussen dichtbewolkte hemel. Maar na een afsluitend drankje met een intussen wat uitgedunde groep, gingen we toch zeer tevreden met onze belevenissen en herinneringen huiswaarts. We hebben weer een stukje Nederland verkend dat ons zal bijblijven. Een reis door de tijd op twee wielen, door Hollands Midden en het Groene Hart, met onze klassieke motoren als trouwe werkpaarden.86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page